Traži

Smokvina.hr

Destinacije - Hrvatska

Vinišće je malo pitoreskno mjesto 25 km udaljeno od zračne luke Split, 40 km od trajektne luke Split u koju pristaju brodovi raznih kompanija i koja je centralno mjesto za putovanja do srednjodalmatinskih otoka.

Otok Čiovo

Čiovo je otok u srednjoj Dalmaciji, s površinom od 28,8 km² i 6.071 stanovnikom (1991.). Pruža se u smjeru istok – zapad i zatvara Kaštelanski zaljev. Povezan je s kopnom preko dva mosta: pokretnim Čiovo – Trogir i manjim mostom Trogir – kopno. Otok je brdovit s najvišim vrhom Rudine (209 m). Na najsjevernijem dijelu nalazi se južni dio grada Trogira s brodogradilištem, a ostala naselja su Arbanija i Slatine na sjeveroistočnoj obali, Žedno u unutrašnjosti i Okrug Gornji i Donji na zapadnoj obali. Tragovi života iz antike, nekoliko vrijednih kulturnih spomenika (samostan Sv. Križa na sjeveroistočnoj obali, samostan sv. Ante, crkva Gospe od Prizidnice na južnoj strani, 2 km od Slatina). Mnogi građani obližnjeg Splita ljetuju na otoku. Otok je poznat po svojoj mediteranskoj klimi, bogatoj vegetaciji, arhipelagu malih slikovitih otocica, bezbrojnim skrivenim zaljevima i plazama. Mjesta na Čiovu su: Okrug Gornji, Okrug Donji, Arbanija, Žedno, Slatine. Rivijera Okrug udaljena je samo 4 km od centra Trogira, to je

Mjesta:

Otok Korčula

Korčula [ˈkɔːr.tʃulâ] (staronjemački Kurzel, talijanski Curzola, grčki. Korkyra Melaina, latinski Corcyra Nigra) je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. Razvijeno je poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam. Otok pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ima površinu od 279,03 km2 (dužina 46,8 km, širina 5,3-7,8 km) i 16.000 stanovnika. Najviša brdu su Klupca sa 568 m i Kom sa 510 m. To je šesti najveći Jadranski otok. Klima je blaga; prosječna temperatura u siječnju je 9.8 °C, a u srpnju 26.9 °C. Proječne godišne padaline su 1.100 mm, a otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Otok je povezan sa Orebićem na poluotoku Pelješcu te Drveniku blizu Makarske uz pomoč trajekta. Trajekti drže vezu i sa drugim gradovima, kao što su Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka, a po ljeti i sa Italijom.

Mjesta:

Otok Hvar

Hvar je hrvatski otok u Jadranskom moru. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, usred skupine otoka koji su dijelom ove županije. Gledano po neposrednom susjedstvu, sjeverno od njega se nalazi otok Brač, a južno od njega se nalaze Šćedro (od kojeg ga dijeli Šćedorski kanal), Vis (više prema jugozapadu), Paklinski otoci, Korčula i poluotok Pelješac. Duljine je 72 km, a u naširem dijelu je širok 10,5 km. Ukupna duljina obale mu je 254,2 km. Površine je 299,7 kilometara četvornih. Najviši vrh je sv. Nikola, visok 628 metara.

Mjesta:

Otok Brač

Brač je otok u Hrvatskoj u Jadranskom moru ispred Splita. Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Od kopna je Bračkim kanalom (najveće dubine 78m) udaljen 6 do 13 km. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara Hvarskim kanalom (dubine 91 m). Otok je izgrađen od karbonatno-vapnenačkih stijena, a nastao je prije otprilike 100 milijuna godina u razdoblju krede, ali tek u holocenu postaje otok. Erozijom i taloženjem nastale su i druge vrste tla, tako da se danas sastoji od vapnenca, pješčenjaka, breča, gline i crvenice. Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m/nm).

Mjesta:

Istra

Istra je najveći hrvatski (a ujedno i jadranski) poluotok. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu Jadrana na teritoriju Slovenije i Hrvatske (prema nekima Istra seže i do Trsta). Geografska granica Istre prema sjeveru je planinski lanac Ćićarija, a prema istoku hrbat Učke (tako da npr. Opatija nije dio Istre nego Kvarnera). Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena. Istru se obično dijeli na tri dijela: * Crvena Istra (zapadna obala), gdje prevladava crveno-smeđa zemlja (crljenica) * Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla. * Bijela Istra (padine Učke i istočni dio poluotoka) zbog kamenitog tla. Istočna obala Istre (tzv. Liburnija odnosno gradovi Brseč, Lovran, Opatija, Volosko, Matulji, Kastav) odnosno zapadni dio Kvarnerskog zaljeva od 1990 godine odvojeni su od matice Istre, tako da se upravno tumače kao djelovi Primorsko goranske županije. Veći dio Istre pokriva Istarska županija. Važni gradovi i općine u Istri su Pula, Pazin, Por

Mjesta:

Kvarner

Kvarnerski zaljev je zaljev u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora između Istre i Hrvatskog primorja. Najvažniji otoci u Kvarnerskom zaljevu su Krk, Cres, Lošinj i Rab. Manji otoci su Unije, Susak, Ilovik, Prvić i Goli otok. More u Kvarnerskom zaljevu je pretežno plitko. Na obali se nalazi najveća hrvatska luka Rijeka te kroz Kvarnerski zaljev vode značajni pomorski putevi (najviše kroz prolaze između Krka i Cresa te Cresa i Istre). Tolika količina pomorskog prometa ima negativno ekološko značenje.

Mjesta:

Pretraga po ID-u

Google Search

Newsletter

Solution Graphics

Kontakt

Majstora Jurja 13, 21000 Split
Hrvatska (Croatia)
tel: +385 21 271040
fax: +385 21 271040
skype: SmokvinaTravel
MB: 2123681
OIB: 02419525960
ŽIRO RAČUN:
HR8623400091110356129
DEVIZNI RAČUN:
IBAN: HR8423400091510356908
SWIFT CODE: PBZGHR2X
ID KOD: HR-AB-21-060222784
e-mail:
info@smokvina.hr

Konvertor valuta